Στην πρωτοπορία του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναμένεται να βρεθεί η Νάουσα το επόμενο διάστημα με την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου του δήμου, που επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δύναμη των νερών, που υπάρχουν στην περιοχή. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ύδρευσης και από τις υδατοπτώσεις που υπάρχουν στην πόλη και αποτέλεσαν τη βασική αιτία της ανάδειξής της σε βιομηχανικό – κλωστοϋφαντουργικό κέντρο των Βαλκανίων από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1990.
Το «μυστικό» του έργου –ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει στην Ευρώπη- είναι το μοντέλο παραγωγικής διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Αράπιτσα, που εισέρχονται στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης με ορμή από υψόμετρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλη υδροστατική πίεση. Στην ουσία, ο δήμος θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της διαφοράς υψομέτρου μεταξύ πηγών και δικτύου για να παράγει ενέργεια, την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας καταναλώνουν ενέργεια για να παρέχουν νερό στους δημότες τους.
Προκειμένου λοιπόν, να μη δημιουργούνται προβλήματα στο δίκτυο από τη μεγάλη πίεση του νερού, υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη τα φρεάτια εκτόνωσης, στα οποία πέφτει το νερό, «ηρεμεί» και οδηγείται στις σωληνώσεις. Σε εκείνα, λοιπόν, τα σημεία θα εγκατασταθούν στροβιλομηχανές, οι οποίες ταυτόχρονα με την κατανάλωση νερού θα παράγουν ενέργεια. Είναι, μάλιστα, τόση η δύναμη της ροής του νερού, σχεδόν επί 24ωρου βάσεως, που η τελική παραγωγή ενέργειας εμφανίζει απόλυτη σταθερότητα, χωρίς αυξομειώσεις. Έτσι -για παράδειγμα- ένας σταθμός με εγκατεστημένη ισχύ 0,5 MW παράγει πέντε ή έξι φορές περισσότερη ενέργεια από έναν αντίστοιχης ονομαστικής ισχύος που δεν βρίσκεται επί του δικτύου της ύδρευσης. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2017, οπότε το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία.
Σημαντικά έσοδα
Τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΗ εκτιμώνται άνω του ενός εκατ. ευρώ ετησίως. Το έργο που έχει προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιτόκιο 3,3% για 25 χρόνια. Σύμφωνα με την χρηματοοικονομική μελέτη τα έσοδα θα είναι σαφώς πολλαπλάσια από τα τοκοχρεολύσια που θα πληρώνει ο δήμος στην ΕΤΕπ και θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Δήμου, το οποίο για το 2016 είναι με τα σημερινά δεδομένα για το δήμο της Νάουσας μόλις 460.000 ευρώ.
Ειδικότερα ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης σχεδιάζει έργα και δράσεις ώστε να δημιουργηθεί στη Νάουσα ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Μεταξύ άλλων προβλέπονται παρεμβάσεις που θα αφορούν τη βελτίωση του οδικού δικτύου και της προσβασιμότητας εντός του αστικού ιστού, την ανάπτυξη του branding του Δήμου και την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής, τη μετατροπή της Νάουσας σε «έξυπνη» πόλη με την εκμετάλλευση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, καθώς και τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων καινοτομικών επιχειρήσεων (start ups). Τέλος, σχεδιάζονται δράσεις ουσιαστικής συνδρομής των ευρισκόμενων σε αδυναμία δημοτών, με κορυφαία την οικονομική ενίσχυση των νέων οικογενειών που τεκνοποιούν.
Πηγή: http://greenagenda.gr