Με θετικό πρόσημο εξετάζει η Ομάδα Διοίκησης Έργου, η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή και το Υπουργείο τις προτάσεις του ΕΣΜΥΕ για την εφαρμογή του πλαισίου περικοπών στην περίπτωση των μικρών υδροηλεκτρικών έργων, καθώς οι εν λόγω σταθμοί έχουν μια σειρά ιδιαιτερότητες που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Προέδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, Κώστας Βασιλικός κατά την παρουσίαση του σε πρόσφατη ημερίδα της ΡΑΑΕΥ για τις περικοπές έργων ΑΠΕ, τα μικρά υδροηλεκτρικά που λειτουργούν προσαρτημένα σε υφιστάμενα υδραυλικά δίκτυα (ύδρευση/άρδευση/βιομηχανική χρήση κλπ) θα πρέπει να εξαιρεθούν των περικοπών παραγωγής.
Ο λόγος είναι ότι η οποιαδήποτε διατάραξη της παραγωγής τους θέτει σε κίνδυνο μια σειρά άλλες κρίσιμες λειτουργίες που εξυπηρετούν. Το εν λόγω μέτρο, όπως επισήμανε ο κ. Βασιλικός, αφορά συνολικά 30 έργα, συνολικής ισχύος 91,84 MW που χαρακτηρίζονται έργα πολλαπλού σκοπού. Ενδεικτικά τα εν λόγω έργα, πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της συσχέτισης με υφιστάμενα υδραυλικά συστήματα, όπως προαναφέρθηκε, είναι κρίσιμα καθώς :
- Αποδίδουν οικολογική παροχή ποταμών από υφιστάμενα φράγματα
- Η λειτουργία τους εμπλέκεται στη συνολική διαχείριση υδατικών πόρων.
Κατά συνέπεια, ο ρυθμιστικός ρόλος, η κρισιμότητα άλλων χρήσεων και η προτεραιότητα χρήσης καθορίζουν τον τρόπο και το σκοπό λειτουργίας τους, ενώ η διατήρηση της ισορροπίας της διαχείρισης δεν επιτρέπει την άμεση αποκοπή ή διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η εξαίρεση των εν λόγω έργων από την επιβολή περικοπών στην παραγωγή τους συναρτάται με την συνολικότερη «παρουσία» τους στο ενεργειακό οικοσύστημα και κρίνεται επιβεβλημένη. Ανάλογο παράδειγμα υπάρχει και στην περίπτωση της βιομάζας – βιοαερίου, όπου επίσης η επιβολή περικοπών στην παραγωγή τους δύναται να έχει σημαντικές παράπλευρες απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο όγκος των εν λόγω μικρών υδροηλεκτρικών έργων όσο και των αντίστοιχων μονάδων βιομάζας και βιοαερίου (υπολογίζονται σε 300-400 MW) δεν κάνει σημαντική διαφορά στον όγκο των περικοπών.
Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος προτείνει την εξαίρεση όλων των ΜΥΗΕ από την υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος Τηλε-ελέγχου και Διαχείρισης για την λήψη σημάτων τηλεποπτείας και την εφαρμογή εντολών ελέγχου. Ειδικά για τα έργα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των έργων πολλαπλής χρήσης, να δίνεται η επιλογή είτε της εγκατάστασης του εξοπλισμού για να δέχονται τις κατά νόμο προβλεπόμενες περικοπές, είτε της επιβολής (εύλογης, δίκαιης και κατά νόμο προβλεπόμενης) χρηματικής αποζημίωσης ως αντιστάθμισμα των περικοπών που θα επιβαρύνουν άλλα έργα. Η τεχνολογική φυσιογνωμία των υδροηλεκτρικών «απαγορεύει» την εφαρμογή της απότομης αποκοπής της παραγωγή τους και σε αντιστάθμιση, ο Σύνδεσμος προτείνει να υπάρξει χρηματική αποζημίωση προς το σύστημα για τις περικοπές που θα όφειλαν να επιβαρυνθούν από την συμμετοχή τους στην αγορά, ώστε να είναι δίκαιο το μέτρο προς τις υπόλοιπες τεχνολογίες που εφαρμόζουν συστήματα απομακρυσμένης τηλεδιαχείρισης.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προτάσεις του ΕΣΜΥΕ χρήζουν αποδοχής από την Ομάδα Διοίκησης Έργου που εισηγείται προς το ΥΠΕΝ το πλαίσιο για τις περικοπές, από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων καθώς και από το ίδιο το ΥΠΕΝ, πράγμα που ωστόσο μένει να φανεί στο τελικό θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.
Στο παρακάτω διάγραμμα από την παρουσίαση του κ. Βασιλικού απεικονίζονται τα «νούμερα» του κλάδου των μικρών υδροηλεκτρικών:
Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση εδώ και σε μορφή pdf στα συνοδευτικά αρχεία.
Πηγή: www.energypress.gr